Bergsandens kennel

Uppfödning av Jaktlabrador, Dvärgschnauzer & Fransk bulldogg.

Fransk bulldogg

I kenneln bor 2 stycken Fransk bulldogg tikar. 

Alis af Buttles Alva. "Alva"

Liamidalas Candy Crush "Viola"

Viola vintern 2019/2020

RASINFORMATION

Frankrike Sällskapshund, vakthund Grupp 9, sektion 11

Liksom alla doggar härstammar troligtvis även den franska bulldoggen från molosserhundar från den antika grekiska provinsen Epirus och från det romerska kejsardömet, vilka var förfäder till den engelska bulldoggen, samt från s. k. alanohundar (alanerna var ett medeltida nomadfolk) och från franska doggar och dvärgdoggar. Den franska bulldoggen av idag är troligtvis resultatet av olika korsningar som gjordes av entusiastiska uppfödare i Paris på 1880-talet. Vid denna tid hölls den franska bulldoggen främst av dem som skötte ruljangsen i Hallarna. Rasen charmade överklassen och artistvärlden med sitt egenartade utseende och sätt och kom snabbt att bli populär. Den första rasklubben bildades år 1880 i Paris. Den första franska bulldoggen registrerades 1885 och den första rasstandarden fastställdes 1898, samma år som den franska kennelklubben erkände rasen fransk bulldogg. Rasen ställdes ut fr o m 1887. Standarden modifierades 1931-32 samt 1948, den omformulerades 1986 av H.F. Reant och R. Triquet (publicerad av FCI 1987) samt därefter än en gång 1994 av den franska bulldoggklubbens styrelse i samarbete med R. Triquet. Helhetsintrycket är typiskt för en dvärgdogg.

Den franska bulldoggen skall vara liten men kraftigt byggd i förhållande till sin storlek. Den skall vara kompakt med samlade proportioner. Den skall vara korthårig, ansiktet skall vara kort och trubbigt, öronen skall vara upprättstående och svansen skall vara medfött kort. Den franska bulldoggen skall ge intryck av att vara aktiv och intelligent. Den skall vara välmusklad, ha en kompakt kroppsbyggnad och en kraftig benstomme. Rasen skall vara sällskaplig, glad, lekfull, sportig och vaken. Den är speciellt tillgiven mot sina ägare och mot barn.

 

Standard för FRANSK BULLDOGG  (sammanfattning).

Huvudet skall vara mycket kraftigt, brett och kvadratiskt. Den franska bulldoggens huvud karaktäriseras av att käk-nos-partiet är mycket kort, samtidigt som skallpartiet har en bredd som kompenserar vad det har förlorat i längd. Skallen skall vara mycket bred, med nästan flat hjässa och kraftigt välvd panna. 

Stopet skall vara kraftigt markerat. Nostryffeln skall vara bred, mycket kort och uppåtsvängd, med väl öppna och jämnstora näsborrar. Näsborrarnas riktning samt den uppåtsvängda nostryffeln måste ändå tillåta en normal andning genom nosen. Nospartiet skall vara mycket kort. Läpparna skall vara tjocka, en aning lösa och svarta. Underläppen skall framtill möta överläppen så att tänderna och tungan fullständigt döljs. Tungan får aldrig vara synlig. Käkarna skall vara breda, fyrkantiga och kraftiga. Underkäken skall bilda en bred, uppåtsvängd kurva mot överkäken. När munnen är sluten mildras den framskjutande underkäken (underbettet) av överkäkens bågformade ben.

Ögonen skall vara mörka, tämligen stora, runda och lätt framträ- dande. När blicken riktas rakt fram får inget spår av vitt synas. Ögonlocksränderna skall vara svarta.Ögonen skall ha ett alert uttryck. Ögonen skall vara mörka, tämligen stora, runda och lätt framträ- dande. När blicken riktas rakt fram får inget spår av vitt synas. Ögonlocksränderna skall vara svarta. Öronen skall vara medelstora och breda vid basen med avrundade spetsar (fladdermusöron).

Ryggen skall vara bred och muskulös. Ländpartiet skall vara kort och brett. Korset skall vara sluttande. Bröstkorgen skall vara cylindrisk och djup. Revbenen skall vara tunnformigt rundade. Bringan skall vara mycket bred. Tårna skall vara mycket kompakta med korta, kraftiga och väl särade klor. Trampdynorna skall vara hårda, tjocka och svarta.

 

Rastypiskt!

Den första så kallade "frallan" registrerades i Sverige 1913. Denna hundvärldens clown är verkligen en glad hund. Den kallas inte bara clown pga sitt utseende, utan även för sitt glada humör. En FB är full av upptåg och pigg på det mesta. Den är oöm och tuff och passar den sportiga familjen bättre än den som bara önskar gå runt kvarteret, även om den tillfälligtvis kan finna sig i detta. Trots sin behändiga format är den i handen en, stor hund med tyngd och kraft. Den kan vara nog så envis och tjurig. Det brukar sägas att man inte äger en FB, utan "den äger dig". Man kan ialla fall vara säker på att den älskar en precis som man är.En sportig familj har en fin följeslagare i svampskogen, likaväl som kvarterspromeneraren har en nöjd koppelhund.

Heta sommardagar vill (skall) den franska bulldoggen motioneras sparsamt. Han föredrar då att bara ligga och lata sig i solen en stund, (för att sedan släntra in i skuggan får en välbehövlig svalka.

Det är ingen kennelhund vi talar om utan en typisk familjehund, som helst vill vara medelpunkten. Det ar en mycket klok och lättlärd hund, som gärna "showar" lite extra när han har publik. Han kan dock vara ganska så envis nar andan faller på. En fransk bulldogg är trots sin litenhet ett riktigt kraftpaket, och utan tvekan en "stor" hund i ett praktiskt litet format. Rasrelaterade problem är luftvägs- och hudproblem samt ryggproblematik.

När man har sett en fransk bulldogg djupt in i de mörka ögonen så är man definitivt fast.